Ce este planșeul pelvin? 

Planșeul pelvin este un grup de mușchi și țesuturi conjunctive situate în partea inferioară a pelvisului și sunt structurați in formă de hamac (conectează partea stângă a pelvisului cu cea dreaptă, și partea din față cu cea din spate).

 Aceste structuri formează o rețea complexă care susține organele pelvine, cum ar fi vezica urinară, intestinul gros și, la femei, uterul. Funcțiile principale ale planșeului pelvin includ:

  1. Susținerea organelor pelvine: Menținerea poziției corecte a organelor pelvine.
  2. Controlul continenței: Reglarea funcției vezicii urinare și a intestinului, prevenind incontinența urinară și fecală.
  3. Funcția sexuală: Contribuie la funcționarea normală a organelor genitale și la satisfacția sexuală.
  4. Stabilizarea pelvisului: Ajutor în menținerea stabilității și mobilității trunchiului și a bazinului.

Mușchii planșeului pelvin pot deveni prea slăbiți, dar și prea tensionați, din diverse motive, cum ar fi sarcina și nașterea sau anumite afecțiuni medicale, ceea ce poate duce la probleme de sănătate precum incontinența urinară sau prolapsul organelor pelvine. 

Exercițiile de întărire a planșeului pelvin, cum ar fi exercițiile Kegel, pot ajuta la menținerea sănătății și funcționării corespunzătoare a acestor mușchi, însă nu sunt benefice dacă planșeul pelvin este prea tensionat.

De ce sunt acești mușchi importanți în timpul sarcinii si postpartum? 

Pentru că ei sunt cei care o să îți ofere susținere uterului și fătului în creștere, astfel încât să eviți disfuncțiile pelvine (incontinență , prolaps). 

De asemenea, planșeul pelvin lucrează în mod direct cu diafragma și cu zona abdominală, pentru a oferi stabilitate corpului, de aceea  este important să respirăm diafragmatic. 

Dacă în trimestrul 1 si 2 focusul este pe întărirea acestor mușchi, în trimestrul al 3-lea este important să detensionăm planșeul, deoarece acesta trebuie să fie relaxat în timpul travaliului și nașterii, pentru a facilita expulzia fătului. 

Postpartum, trebuie făcută o evaluare a planșeului, pentru a vedea exact funcționalitatea lui în urma sarcinii și nașterii.

Chiar dacă naști prin cezariană, planșeul pelvin poate suferi modificări ce duc spre disfuncții pelviene. 

Este important de reținut faptul că medicul ginecolog nu are abilitatea de a trata o disfuncție pelvină, de aceea trebuie efectuat un consult la un specialist, acesta fiind un fizioterapeut specializat în recuperare uroginecologică și postnatală. 

Din păcate, în Romania încă nu există suficienți astfel de specialiști, însă vă las aici câteva contacte:

Delia Onisie: în Sibiu, Brasov și online : https://deliaonisie.ro/pages/servicii

Sandra Stuart: în Satu Mare și online: https://www.instagram.com/physia_ro?igsh=eW85MWNwZWxsdG02

Simona Ramascanu: în Cluj și online: https://www.instagram.com/ramascanu.simona?igsh=MTVwNXhmOXlzczVhZA==

Scroll to Top